• ECOWOOD

Elm Court: Asiasi i le maota tele o Vanderbilt Massachusetts na suia ai le talafaasolopito e faavavau.

Elm Court: Asiasi i le maota tele o Vanderbilt Massachusetts na suia ai le talafaasolopito e faavavau.

I le taimi lava na mafaufau ai i le malo o Amerika, o le Vanderbilts na faʻaalia le mamalu o le Golden Age.E lauiloa i le faia o pati faʻafiafia, latou te nafa foʻi ma le fausiaina o nisi o fale tetele ma sili ona matagofie i le Iunaite Setete.O se tasi o ia nofoaga o le Elm Court, lea e lipotia mai e matua tele lava ma e lua aai.Fa'atoa fa'atau atu i le $8m (£6.6m), e sili atu i le $4m le fa'ato'a o lona tau muamua e $12.5m (£10.3m).Kiliki pe ta'ai e fai se maimoaga i lenei fale matagofie ma iloa pe na fa'apefea ona faia sona sao i mea e lua e sili ona taua i le talafaasolopito...
O loʻo i le va o taulaga o Stockbridge ma Lenox, Massachusetts, o le fanua e 89-eka e le mafai ona faʻafitia o le tafaoga sili lea mo se tasi o aiga sili ona maualuga i le lalolagi.O Frederick Law Olmsted, le tamaloa i tua o Central Park, na faafaigaluegaina foi e fausia togalaau a le maota.
O le Vanderbilts o se tasi o aiga sili ona tamaoaiga i le tala faasolopito o Amerika, o se mea moni e masani ona faʻafilemu ona o latou tamaoaiga e mafai ona toe maua i tua i le faʻatau ma le pologa pule o Cornelius Vanderbilt.I le 1810, na ia nono mai ai le $100 (£76) (e tusa ma le $2,446 i aso nei) mai lona tina e amata ai le pisinisi a le aiga ma amata ai ona faagaoioia se vaa pasese i Staten Island.Mulimuli ane na ia faʻasalalau atu i vaʻa aʻo leʻi faavaeina le New York Central Railroad.E tusa ai ma le Forbes, na lipotia mai e Cornelius se tamaoaiga o le $ 100 miliona (£ 76 miliona) i lona olaga atoa, e tutusa ma le $ 2.9 piliona i tupe i aso nei, ma sili atu nai lo le US Treasury i lena taimi.
O le mea moni, sa faaaoga e Konelio ma lona aiga lo latou tamaoaiga e fausia ai ni maota, e aofia ai le fanua o Biltmore i North Carolina, lea o loo tumau pea le fale aupito tele i le Iunaite Setete.Elm Court na fuafuaina mo le afafine o le atalii o Konelio Emily Thorne Vanderbilt ma lona toalua o William Douglas Sloan, ata iinei.Sa latou nonofo i le 2 West 52nd Street i Manhattan, Niu Ioka, ae sa mananao i se fale o le taumafanafana e sola ese ai mai le vevesi ma le pisi o le Big Apple.
O lea, i le 1885, na tofia ai e le ulugaliʻi le fale faʻailoga mataʻutia Peabody ma Stearns e mamanuina le uluai kopi o The Breakers, Cornelius Vanderbilt II o le taumafanafana, ae paga lea na faʻaumatia e le afi.I le 1886 na maeʻa ai Elm Yard.E ui ina manatu o se fale malolo faigofie, e fai si lautele.I aso nei, o loʻo tumau pea le fale pito sili ona tele i le Iunaite Setete.O lenei ata, na pueina i le 1910, o loʻo faʻaalia ai le matagofie o le esetete.
Ae ui i lea, e le o fiafia tele Emily ma Viliamu i le la faaputuga o le taumafanafana, ona sa la faia ni galuega toe faaleleia o fale, faaopoopo potu, ma faafaigaluega nisi tagata faigaluega e taulimaina o la manaoga.E le'i mae'a le fanua i le amataga o le 1900s.Fa'atasi ai ma lona fa'amata'aga lanu mumu, laumei fa'aoso, fa'amalama lattice ma le teuteuga a Tudor, o le esetete e faia ai se fa'aaliga muamua.
O le mea moni, o Emily ma lona toʻalua o Viliamu, o loʻo faʻatautaia a latou pisinisi a le W. & J. Sloane a le aiga, o se meaafale taugata ma faleoloa kapeta i Niu Ioka, e leʻi faʻaaluina se tupe faʻaalu i le mamanuina o lo latou fale aloaʻia ofoofogia i le Gilded Age style.Mo le tele o tausaga, sa talimalo le ulugaliʻi VIP se faasologa o pati faʻafiafia i le faletalimalo.E oo lava ina ua mavae le maliu o Viliamu i le 1915, sa faaauau pea ona faaalu e Emily ana taumafanafana i le fale, lea sa avea ma vaaiga o le tele o mea taua pe a le o faatasiga uma.O le mea moni, e natia e le fale se tala ofoofogia.I le 1919 na talimalo ai i feutagaiga a le Elm Court, o se tasi o se faasologa o fonotaga faaupufai na suia ai le lalolagi.
O le faitotoʻa o le fale e matuā mataʻina e pei ona iai i aso o le taimi na nonofo ai Emily ma Viliamu.O feutanaiga na faia iinei i le silia ma le 100 tausaga talu ai na fesoasoani i le aumaia o le Feagaiga o Versailles, o se maliega filemu na sainia i le Maota o Versailles i le faaiuga o le Taua Muamua a le Lalolagi.O le fonotaga foi na taitai atu ai i le faavaeina o le Liki o Malo, lea na faia i le 1920 o se auala e foia ai feeseeseaiga faavaomalo i le lumanai.O le mea e ofo ai, na faia e Elm Court se sao taua i nei mea taua e lua.
I le 1920, i le lima tausaga talu ona maliu Viliamu, na faaipoipo ai Emily ia Henry White.O ia sa avea muamua ma Amapasa a Amerika, ae paga lea na maliu White i le Elm Court i le 1927 ona o faʻalavelave mai se taotoga ma na la faaipoipo mo na o le fitu tausaga.Na maliu Emily i luga o le esetete i le 1946 i le 94 o ona tausaga. O le afafine o le atalii o Emily o Marjorie Field Wild ma lona toalua o Colonel Helm George Wild na ave le maota matagofie ma tatalaina i malo o se faletalimalo e ofi ai tagata e oo atu i le 60.Fa'atasi ai ma lona fa'aalo fa'alelei ma le fa'alava, e mautinoa lava o se nofoaga lelei lea e nofo ai!
E mafai ona tatou vaai faalemafaufau atu i malo faaaloalogia lenei faletalimalo matagofie.O le faitotoa pito i luma e matala i totonu o lenei avanoa ofoofogia, lea na fuafua e fatuina ai se faʻafeiloaʻiga mafanafana mo tagata malolo.Mai le magalafu tele ua teuteuina i Art Nouveau fa'amama fa'ama'i o afu ma vine, e o'o atu i fola fe'ilafi ma fa'aofuofu fa'avelave, o lenei lobby e maua ai se lagona tumau.
O le fale e 55,000 futu faatafafa e 106 potu, ma o avanoa taʻitasi e tumu i fausaga mataʻina ma faʻamatalaga teuteu, e aofia ai fafie faʻamalama, faʻaofuofu matagofie, teuteu teuteu, mea faʻapipiʻi moli, ma meaafale tuai.O le lobby e tau atu i totonu o se avanoa avanoa e nofo ai mo le malolo, talia malo ma faigaluega.O le avanoa e ono fa'aaogaina e fai ma potu fa'alo mo se fa'afiafiaga i le afiafi, po'o se potu fa'alo mo se taumafataga manaia.
O le faletusi laupapa ua teuteuina tele o le maota iloga o se tasi lea o ona potu sili ona lelei.O puipui lanu moana pupula, fata tusi, o se afi mumū, ma se kapeta mataʻina e siitia ai le potu, e leai se mea e sili atu e faʻapipiʻi ai i se tusi lelei.
O le tautala i le fola o le tagata, o lenei avanoa aloaʻia e mafai ona faʻaaogaina e fai ma nofoaga e malolo ai pe a uma se aso umi poʻo se potuʻai mo taumafataga i aso uma.Faʻatasi ai ma faʻamalama faʻamalama o loʻo vaʻaia le togalaau i fafo ma faitotoʻa tioata e alu atu i fafo i le conservatory, e mautinoa o le a fiafia le Vanderbilts i le tele o cocktails i afiafi o le taumafanafana.
O le umukuka toe faʻaleleia e vateatea ma susulu, faʻatasi ai ma elemene mamanu e faʻafefe ai laina i le va o tu ma aga masani ma faʻaonaponei.Mai mea faigaluega maualuga i luga o fale faigaluega, puipui piliki matala ma meaafale matagofie taimi, o lenei umukuka matagofie e fetaui mo se tagata kuka lauiloa.
O le umukuka e matala i totonu o se faleteuoloa matagofie ma kapoti fafie uliuli, lua goto ma se nofoa faʻamalama e te fiafia ai i vaaiga mataʻina o le lotoa.O le mea e ofo ai, o le faleoloa e sili atu nai lo le umukuka lava ia, e tusa ai ma le tagata faʻatau.
Ua lisiina nei le fale i luga o le National Register of Historic Places, ma e ui o nisi potu ua toe faʻalelei matagofie, o isi ua tuulafoaia.O lenei nofoaga sa avea muamua ma potu piliati, e le masalomia o le nofoaga o le tele o po taʻaloga taʻavale mo le aiga Vanderbilt.Faatasi ai ma le matagofie o le laupapa sage, magalafu tele ma faamalama e le gata, e faigofie ona mafaufau i le ofoofogia o lenei potu i sina tausiga.
I le taimi nei, o le tapu taele efuefu ua lafoai i totonu o le fale, ma o le vali o loʻo paʻu ese mai faitotoa.I le 1957, na tapunia ai e le afafine o le afafine o Emily o Marjorie le faletalimalo ma ua le toe faaaogaina atoa e le aiga o Vanderbilt.E tusa ai ma le sui o le lisi o le Compass John Barbato, o le fale tuulafoaia ua avanoa mo le 40 po o le 50 tausaga, ua faasolosolo malie lava ina le toe faaleleia.Na afaina foi i le faaleagaina ma le gaoi seia oo ina faatauina e Robert Berle, le atalii o le atalii o Emily Vanderbilt, le Elm Court i le 1999.
Na faia e Robert se faafouga tele na toe aumaia ai lenei fale matagofie i le augutu.Sa ia taulai atu i le potu faafiafia autu o le fale ma potumoe, ma toe faaleleia le umukuka ma apaau o auauna.Mo le tele o tausaga, na faaaogā ai e Robert le fale e fai ma nofoaga e faaipoipo ai, ae na te leʻi faamaeaina uma le galuega.E tusa ai ma le Realtor, e sili atu i le 65 potu ma le aofaʻi atoa o le tusa ma le 20,821 sikuea mita ua toe faʻaleleia.O loʻo totoe le 30,000 sikuea mita o loʻo faʻatali mo le laveaʻiina.
O isi nofoaga atonu o se tasi lea o faasitepu sili ona matagofie ua tatou vaai i ai.O fa'alo lanumeamata lanumeamata malamalama, fa'alava laupapa pa'epa'e-kiona, fa'ato'aga teuteu ma kapeta fe'ilafi e fa'alelei lelei ai lenei avanoa moemiti.O faasitepu e tau atu i le potumoe matagofie i le fogafale i luga.
Afai e te aofia uma potumoe a le aufaigaluega i totonu o le fale, o le numera o potu moe e oʻo atu i le 47 mataʻutia. Peitaʻi, naʻo le 18 ua sauni e talia malo.O se tasi lea o nai ata e maua, ae o lo’o manino mai ua i’u manuia le galue malosi a Robert.Mai taiga ma meaafale matagofie i togafitiga faʻamalama mataʻina, o le toe faʻaleleia ua maeʻa faʻataʻitaʻiina, faʻaopoopoina se paʻi o le faigofie faʻaonaponei i potu uma.
O lenei potumoe e mafai ona avea ma malu o Emily, faʻamaeʻaina ma se kapoti tele savali-i totonu ma le nofoa e te malolo ai i lau kofe i le taeao.Matou te manatu e oʻo lava i tagata taʻutaʻua o le a fiafia i lenei laʻei, faʻafetai i lona puipui ma le avanoa e teu ai, pusa ma seevae seevae.
O le fale e 23 faletaele, o le tele e foliga mai e le atoatoa.O le mea lea e iai le paleti kulimi uma ma mea faigaluega 'apamemea tuai ma se tapu ta'ele.E foliga mai e 15 isi potu moe ma le itiiti ifo ma le 12 faletaele i totonu o le apaau mama o le fale taugata, o loʻo manaʻomia uma le toe faʻaleleia.
O lo'o i ai se fa'asitepu fa'aopoopo, e itiiti le matagofie nai lo le fa'asitepu pito i luma i le ogatotonu o le fale, fa'amau i tua o le fale i tafatafa o le umukuka.E lua faasitepu sa masani ai i le mamanu o le maota aua na faatagaina ai auauna ma isi tagata faigaluega e feoai i le va o fola e aunoa ma le iloaina.
O lo'o iai fo'i le fogafale pito i lalo tele o lo'o fa'atali fo'i e toe fa'afo'isia i lona mamalu muamua.Atonu o se nofoaga e mafai ona potopoto ai tagata faigaluega i taimi o latou sifi pe teu ai meaʻai ma uaina mo pati fiafia mo le aiga Vanderbilt.O le taimi nei ua fai si uiga ese, o le avanoa tu'ua ua i ai puipui malepelepe, fola o lo'o ufitia i lapisi, ma mea faufale fa'aalia.
A e laa i fafo, e te vaʻaia ai vao tetele, vaituloto lili, togavao, fanua tatala, faʻatoʻaga puipui, ma fale faʻavalevalea faʻasolopito na mamanuina e le faʻataʻitaʻiga faʻafanua sili a Amerika, Frederick Law Orme.Fa'atonu e Frederick Law Olmsted.I lana galuega mataʻina, sa galue Olmsted i le Niagara Falls State Park, Mount Royal Park i Montreal, ma le uluai Biltmore Estate i Asheville, North Carolina, ma isi.Ae ui i lea, o Niu Ioka Central Park o loʻo tumau pea lana foafoaga sili ona lauiloa.
O lenei ata ofoofogia, na pueina i le 1910, na pueina ai Emily ma Viliamu i le taimi o la latou nofoaiga.O lo'o fa'aalia ai le mata'ina ma le matagofie o fa'ato'aga sa iai muamua, ma pa puipui lelei, vaipuna aloa'ia ma ala fe'avea'i.
Ae peitai, e le na o mea uma na natia i totonu o lenei tuafale matagofie.E tele fale mata'ina i luga o le esetete, ua saunia uma ma o lo'o fa'atali le toe fa'aleleia.E tolu fale o le aufaigaluega, e aofia ai le fale e valu potumoe o le tautu meaai, faapea foi ma fale mo le fai togalaau ma le tausi, ma se fale taavale.
O le togalaau foi e lua falesa ma se falemanu matagofie.I totonu o fale o manu o loʻo faʻapipiʻiina i vaega apamemea matagofie.E i ai filifiliga e le gata pe a oʻo i mea e mafai ona e faia i lenei avanoa.Fausia se faleaiga, liliu i se fale tulaga ese pe faʻaaoga mo tietie solofanua.
O le esetete o loʻo i ai le tele o greenhouses na faʻaaogaina e totō ai meaai mo le aiga Vanderbilt.I le 1958, i le tausaga talu ona tapunia le faletalimalo, na faatuina ai e le faatonu muamua o le Elm Court Tony Fiorini se fale pepe faapisinisi i luga o le esetete ma tatalaina ni faleoloa se lua i le lotoifale e faatau atu fua o ana galuega.E mafai e le fanua ona toe fa'afo'i ana measina fa'ato'aga ma maua ai se fa'aopoopoga o tupe maua pe a mana'o le tagata fou.
O le tausaga e 2012 na faatau ai e i latou nei e ana le fanua lea nofoaga ma le faamoemoe e fausia ai se faletalimalo ma se spa, ae paga lea e lei taunuu lava ia fuafuaga.I le taimi nei ua maeʻa ona faʻatau atu i se atiaʻe, Elm Court o loʻo tulimatai atu i lona isi mataupu.Matou te le iloa e uiga ia te oe, ae matou te le o faatali e vaai po o le a le mea e fai e tagata fou e ona lenei nofoaga!
LoveEverything.com Limited, o se kamupani ua lesitala i Egelani ma Uelese.Numera resitala o Kamupani: 07255787


Taimi meli: Mati-23-2023